Wat gebeurt er in Willemeen?

Willemeen is al 50 jaar een jongerencentrum en subcultureel poppodium aan het Willemsplein in Arnhem waar stedelijk jongerenwerk wordt verricht en subculturele feesten en concerten worden neergezet. Veel grote en beginnende acts uit uiteenlopende genres hebben onder het dak van Willemeen gestaan, van punk tot metal tot drum ‘n’ bass tot gabber tot reggae en nog veel meer. Al deze activiteiten worden gedragen door ruim 100 vrijwilligers.

Het jongerenwerk in Willemeen wordt aangestuurd vanuit overkoepelende organisatie Rijnstad door vier vaste jongerenwerkers: zij begeleiden vrijwilligers in het omgaan met mentale, fysieke, financiële en sociale problemen; verwijzen jongeren door naar andere instanties als dat gewenst is; ondersteunen de vrijwilligers in het ontwikkelen van professionele vaardigheden; verbreden de culturele horizon van jongeren door het organiseren van uitjes; en verzorgen activiteiten voor sociale binding en ontwikkeling.

Hoe verhoudt Willemeen zich tegenover andere lokale en regionale poppodia?

Sinds het verdwijnen van de Goudvishal in 2007 is Willemeen een van de weinige overgebleven authentieke bastions van alternatieve muziek in de regio. Willemeen biedt nieuwe concepten en beginnende artiesten een podium dat grotere, mainstream poppodia met een winstoogmerk niet kunnen bieden, en zet zich in voor kwetsbare bevolkingsgroepen en maatschappelijke saamhorigheid binnen Arnhem.

Wat is precies het plan van de gemeente met Willemeen?

Per 1 juli wordt Willemeen de financiële ondersteuning uit het Cultuurfonds ontnomen en moet de cultuuropdracht door een andere instantie dan Rijnstad ingevuld worden.

Waarom heeft Willemeen nu dit probleem?

Wij voelen zelf dat de toekomstplannen van Willemeen zijn afgeketst op een gebrek aan ambitie. Wat ons is verteld vanuit onze overkoepelende organisatie Rijnstad is dat de meest recente subsidieaanvraag van Rijnstad aan de gemeente is afgekeurd, omdat Rijnstad deze niet met cijfers heeft onderbouwd. Hierdoor is de gemeente op zoek naar een andere cultuurpartner. Aan deze afkeuring is al een lange onderhandeling tussen Willemeen en Rijnstad met betrekking tot de toekomstplannen voorafgegaan. Het door de Willemeen opgestelde toekomstplan werd door Rijnstad afgewezen als zijnde te ambitieus; Rijnstad zag het als een financieel risico dat Rijnstad niet bereid was te dragen.

Wat betekent dit voor het jongerenwerk binnen Willemeen?

Als de cultuuropdracht van Rijnstad en dus Willemeen wordt afgenomen moeten we met het halve budget verder. Dit betekent minimaal een halvering van het jongerenwerk, en het langdurige maatwerk dat de werkwijze van de Willemeen kenmerkt kan niet voortgezet worden. De zorgvuldige opgebouwde, langdurige banden die er bestaan tussen jongerenwerkers en vrijwilligers en tussen de vrijwilligers onderling zullen schade ondervinden. De vrijwilligers zullen een belangrijke dagbesteding en mogelijkheid voor het opdoen van professionele en sociale ervaringen gaan missen.

Wat betekent dit huidige plan voor Arnhemse en Willemeenspecifieke acts?

Er zijn flink wat cultuurmakers die geregeld hun acts in Willemeen neerzetten, en verschillende terugkerende activiteiten en feesten die door de vrijwilligers zelf zijn opgezet. Denk hierbij aan Forms, WillemsFest, DubNation, Illmatic, BASS6, Grindfeast, Bad Habits, Dagschotel, Arnhem Noise Attack, Jazz @ Willemeen, De Transplantatie, Habesha Party, The Box, Club 8Bahn, Dollhouse Queerparty, Arina’s Leuke Oldschoolfeest, Yallah Yallah!, 2B@, Chefs de Partie en de jaarlijkse Zombiewalk. Een deel van deze activiteiten zal simpelweg ophouden te bestaan.

Wat betekent dit voor de Willemeen als geheel?

Er zal een minder uitdagende, diverse programmering komen, omdat een deel van de programmering door de vrijwilligers zelf gesuggereerd en opgezet wordt; Arnhem verliest hiermee structureel een subculturele trekker voor bezoekers uit binnen- en buitenland. Een centrale plek waar jongeren zinnige werkervaring kunnen opdoen, maar belangrijker nog fouten mogen maken en op eigen tempo kunnen groeien, zal wegvallen. Een unieke broedplaats voor jongeren en cultuur zal definitief verdwijnen.

Wat willen we bereiken met deze actie voor Willemeen?

Wij willen dat Willemeen in haar huidige vorm behouden blijft, dus met de combinatie van Cultuur en Welzijn die Willemeen haar unieke karakter geeft.

Hoe kan ik helpen?

Tof dat je ‘t vraagt! Er zijn verschillende manieren om ons bij te staan:

  • Onderteken en deel de petitie via redwillemeen.nl
  • Tik een korte steunbetuiging voor Willemeen en plaats ‘m op de Facebook pagina van RedWillemeen, met een foto erbij is helemaal leuk natuurlijk!
  • Volg de Facebook pagina om op de hoogte te blijven van de vorderingen en van de directe acties die georganiseerd gaan worden.
  • Heb je nog suggesties? Stuur dan een bericht naar de Facebook pagina via ons contactformulier.